Tandlossning, Parodontit

Förebbygande behandlingar

Tandlossning

Problem från tandköttet innebär oftast en svullnad, ömhet eller infektion i tandköttet runt tänderna. Det finns två huvudsakliga former av sjukdomar i tandköttet, tandköttsinflammation och tandlossning.

FAQ

En del människor har större benägenhet att få problem från tandköttet. Om det inte behandlas och förblir inflammerat, kan tandköttsinflammationen övergå i tandlossning. Det omgivande tandbenet bryts ner och i det långa loppet kan tanden bli lös. Fler tänder går förlorade av tandlossning än av karies/hål i tänderna.
Tandköttsinflammation beror på att bakterier eller tandsten sitter i fickan mellan tandkött och tand. Det skapar en inflammation i tandköttet och Du kan uppleva att det känns rött och svullet. Ofta blöder det när Du borstar tänderna eller använder tandtråd
Nästan hälften av den vuxna befolkningen drabbas av någon form av tandlossning. Ca 10 % drabbas av en allvarligare form, som medför stor risk att förlora tänder på grund av sin sjukdom
Den viktigaste behandlingen av alla tandköttssjukdomar är förebyggande, genom noggrann tandborstning 2 gånger/d och rengöring mellan tänderna med tandstickor dagligen. Vi har duktiga tandhygienister på kliniken som hjälper Dig med Din egenvård samt tar bort tandsten.

Det är väldigt ovanligt att man förlorar alla sina tänder vid parodontit. Men det gäller att göra regelbundna besök hos sin tandläkare. Det är ovanligt om man än under 40 år.

Har du några frågor?

Kontakta oss för att boka tid!