Rekonstruktiv tandvård

Uppbyggande behandling - funktion och form

Återställa både funktion och form.

Det finns olika nivåer av uppbyggande behandling, allt från enklare lagningar av plast till större porslinskonstruktioner och proteser.
Lagningar av plast lämpar sig vanligen när tanden har en mindre skada. När tanden istället är mycket trasig är det bättre att göra en porslinskrona. I porslin, kan man också göra en bro/brygga när det saknas en tand eller enstaka tänder. Både en krona och en bro i porslin tillverkas av en tandtekniker. Du får därför komma till kliniken vid minst två tillfällen, ett för att förbereda tanden/tänderna och ta avtryck och ett senare tillfälle för att sätta fast konstruktionen.
När det saknas flera tänder och tandläkaren bedömer att det inte längre är lämpligt med en fast bro, står behandlingsalternativen mellan fasta implantat eller en avtagbar protes.
Implantat eller titanskruvar, växer fast i tandbenet och blir en fast konstruktion som kan stödja en porslinsbro eller en protes. Komforten upplevs oftast som mycket hög.
Avtagbar del- eller helprotes framställs hos en tandtekniker. Protesen utformas individuellt efter dina behov och önskemål i delsteg på kliniken och i samarbete med en tekniker.

FAQ

I bästa fall håller det i tiotals år. Vi har opererat för implantat som har varit perfekt fungerade i mer än 30 år! Ett problem som kan uppstå är inflammation runt implantatet. Det väldigt viktigt med kontinuerlig egenvård och regelbundna besök hos tandläkare och tandhygienist.
Tandköttsinflammation beror på att bakterier eller tandsten sitter i fickan mellan tandkött och tand. Det skapar en inflammation i tandköttet och Du kan uppleva att det känns rött och svullet. Ofta blöder det när Du borstar tänderna eller använder tandtråd

Det går inte att få karies i den konstgjorda bryggan. Men det finns ett skarv mellan bryggan och den naturliga tanden. Där kan bakterier växa fram och sedan orsaka karies. I skarven kan det fastna bakterier som bildar karies i tandens hårdvävnader. För att förebygga detta krävs det omsorgsfull tandrengöring.

Detta är troligtvis inte ditt egna fel utan beror på en infektion som leder till vävnadsförstörande inflammation. 

Det som är extremt viktigt är att övergången mellan dina naturliga tänder/tandimplantaten och omgivande tandköttet hålls helt rent. Rengöring både morgon och kväll.

Före & efter

Tandreglering - Specialister på tandreglering före och efteråt - Västra Frölunda tandläkarna

Har du några frågor?

Kontakta oss för att boka tid!